Tesla dan, 10. jul 2014.

Udruženje Klaster puteva kulture organizuje 10. jula, na rođendan Nikole Tesle, manifestaciju “Tesla dan”, koja će se održati u više gradova u Srbiji. U okviru manifestacije, udruženje “Mladi za turizam” organizuje besplatno turističko vođenje za građane. Tura obuhvata razgledanje, više od pola veka stare, kabinete ETF-a, virtuelnu izložbu o Đorđu Stanojeviću u Univerzitetskoj biblioteci, čoveku koji je elektrifikovao Srbiju po Teslinim principima. Za kraj ture rezervisan je muzej Nikole Tesle, potom ćemo svi zajedno otići na Trg Republike i priključiti se uličnom performansu. Vredni volonteri udruženja “Mladi za turizam” i Ferijalnog kluba Surčin pomoći će da se što uspešnije realizuju svi planirani, različiti programski sadržaji “Tesla dana”.

Broj mesta je ograničen. Prijave možete slati na info@mladizaturizam.rs

Mesto i vreme okupljanja: četvrtak, 10. jul, u 10.30h ispred zgrade Elektrotehničkog fakulteta, kod spomenika Nikoli Tesli.

Ukoliko želite da prisustvujete i svečanom otvaranju “Tesla dana” sa početkom u 10h na ETF-u, molimo sve zainteresovane da naznače prilikom prijavljivnja za obilazak.

Program “Tesla dana” možete pogledati na linku ispod
http://teslaways.rs/newsarticle/241

Toga dana biće organizovani neobični obilasci hidroelektrana i kabineta, brojne izložbe, performansi, radionice, predstave, eskperimenti, predavanja, okrugli stolovi i razna dešavanja inspirisana Teslom i njegovim životom.

U Beogradu, u četvrtak, 10. jula, zainteresovani će imati priliku da saznaju kako je Tesla “pravio gromove”, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje… U Narodnoj biblioteci Srbije biće moguće saznati više o posebnom prijateljstvu Tesle i Jovana Jovanovića Zmaja, u bioskopu Centra za promociju nauke biće prikazivani filmovi o Tesli.

Istog dana u Užicu će biti moguće obići najstariju hidroelektranu u Srbiji sagrađenu prema Teslinim principima 1900. godine, samo četiri godine posle Nijagare. Svi koji “Tesla dan” provedu u Leskovcu moći će da obiđu hidroelektranu Vučjanku koja predstavlja neverovatan spoj prirode i ljudskih ruku i prisustvuju obeležavanju Teslinog rođendana u Narodnom muzeju Leskovca. U Nišu će posetioci moći da proslave “Tesla dan” posetom hidroelektrani Sveta Petka koja je od aprila prvi put u svojoj istoriji otvorena za posetioce, kao i uz specijalne animacije Teslinih patenata na Elektronskom fakultetu.

Klaster puteva Srbije čini preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije privrednika i fakulteta. “Tesla dan” podržali su grad Beograd, Elektroprivreda Srbije, kompanije Schneider Electric, ENEL PS, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy, a prijatelji projekta su Infostud i Centar za promociju nauke. “Tesla dan” organizuje se u okviru projekta rute “Putevima Tesle”.

Cilj manifestacije “Tesla dan” i same rute je da se Srbija prikaže u drugom svetlu, kao zemlja kulture, nauke, privrede.

Tesla dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>