Održan seminar ‘’Kako upravljati razvojem turizmau Srbiji’’

U subotu 12. decembra 2015. Održan je peti po redu Mesec edukacije u prostorijama Turističke organizacije Srbije. Tema seminara je bila “Kako upravljati razvojem turizma Srbije? Izazovi destinacijskog menadžmenta na lokalnom nivou”.

U prvom delu seminara, prisutni su mogli da čuju prof. dr Jovana Popesku, stručnjaka za oblast destinacijskog menadžmenta. Profesor Popesku je istakao značaj inovacije i tzv. “pametne” specijalizacije turističkih destinacija, koje se mogu ostvariti kroz destinacijski menadžment, a kako bi se odgovorilo na savremene trendove u cilju poboljšanja indeksa konkurentnosti Srbije, koji je za sada izrazito nepovoljan. Takođe, istakao je i potrebu za identifikacijom tražnje, a ne samo raspoloživih resursa, kako bi se kreirala turistička ponuda koja podržava održivi razvoj destinacije. Zatim je msr Vladimir Šušteršić predstavio svoje istraživanje o organizacionim, kadrovskim i finansijskim karakteristikama poslovanja lokalnih turističkih organizacija u Srbiji.

U drugom delu predstavnici Turističkih organizacija opština Ljig (Vladimir Ivanović) i Aranđelovac (Jelena Sujković) su istakli probleme iz prakse, kao i predloge za njihovo rešavanje. Nakon kraće pauze usledio je treći deo seminara­ – diskusija koja je pokrenula mnoga pitanja o problemu stranačkog zapošljavanja, potrebi regionalizacije turističke ponude Srbije, potrebi istraživanja turističkog tržišta, kao i o mogućnosti razvoja regionalnih destinacijskih menadžment organizacija u Srbiji. Učesnici su zatim izneli zaključna razmatranja. Seminaru je prisustvovao veliki broj studenata iz oblasti turizma, koji su svojim aktivnim učešćem doprineli da se ovaj seminar završi konstruktivnim idejama kao odgovorom na predstojeće izazove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>