Aktuelno


Snippets of Serbia: Emma Fick

Snippet+014

Emma Fick je umetnica iz Luizijane koja je u Srbiju došla kako bi istražila svoje poreklo, ali se ubrzo zaljubila u našu istoriju i kulturu. Trenutno živi u Beogradu gde radi na projektu Snippets of Serbia, koji finansira Američka Ambasada u Srbiji. U naredna četiri meseca putovaće po Srbiji kako bi upotpunila svoju prelepu kolekciju crteža.

I had no idea what to expect from Serbia, but what I got in reality exceeded even my wildest expectations. One of the first things I tell people back home is: you’ll never believe the Balkan hospitality!

Preuzeto sa: www.avanartmagazin.com

XI Forum menadžera hotela i hotelskih domaćinstava

                       Sve je u - KOMUNIKACIJI!
Dobra komunikacija kao ključ poslovne uspešnosti je tema XI foruma menadžera hotela & hotelskih domaćinstava, jednog od najvećih godišnjih skupova hotelijera, akademske elite i uglednih predstavnika prateće privrede,koji će se  28. novembra 2014. godine održati u Privrednoj komori Srbije, u organizaciji: Redakcije prvog časopisa za savremeno hotelijerstvo i turizam Turistički Svet, grupacije Hoteli Srbije pri Udruženju za turizam Privredne komore Srbije i Univerziteta Singidunum. 
header_pic
Ovogodišnji predavači će biti: 
- Radomir Samčević - Osnivač i direktor Agencije HT za konsalting i menadžement
- Ljiljana Kosar - Visoka hotelijerska škola strukovnih studija, Beograd
- Vesna Vlatković - Marketing i PR menadžer „A Hotela“
- Jelena Šulejić - Generalni direktor hotela “Moskva”
- Violeta Zubanov - docent na Fakultetu za sport i turizam – TIMS u Novom Sadu
- Nataša Pavlović Bujas - Osnivač i direktor Blumen group d.o.o.
- Gordana Štetin - defektolog, RT psihoterapeut
Specijalni gosti foruma će biti Gorica Nešović i Dragan Ilić, voditelji jutarnjeg programa “Buđenje”, koji se emituje na radiju Index.

Izvor: www.forumhotelijera.com

Direktni letovi Lisabon – Beograd od 2.jula 2014.

Portugalska aviokompanija TAP počela je prodaju karata za novu direktnu avionsku liniju Lisabon – Beograd koja će saobraćati od 2. jula tri puta nedeljno – ponedeljkom, sredom i petkom.Tap

Prema podacima sa zvaničnog veb sajta portugalske kompanije let će trajati tri sata i 40 minuta. Cena karata iz Lisabona do Beograda je od 115 evra, u zavisnosti od klase i termina, a za let iz Beograda do Lisabona oko 250 evra, koliko otprilike košta i povratna karta. Lisabon nije zanimljiv samo kao krajnja destinacija, već i kao veoma važan tranzitni aerodrom za letove prema Africi, Južnoj Americi i SAD.

U okviru programa proširenja saobraćajne mreže u Evropi, TAP je već otvorio nove linije za Budimpeštu, Prag i Zagreb. Iako je tokom 80-ih godina prošlog veka bilo inicijativa za uspostavljanje direktne avionske linije od Beograda do Lisabona, osim povremenih čarter letova nije bilo direktnih letova između ove dve destinacije.

Izvor: Večernje novosti

 


Bitka za kongresni turizam u Srbiji

Statue of Victory, BelgradBeograd i Srbija su početkom ove godine dospeli na listu 50 najboljih kongresnih destinacija u svetu. Razvoj tog vida turizma veoma je važan za svaku zemlju, a zaposleni u turizmu najbolje znaju koliko je kongresni gost poželjan. On odseda u hotelima visoke kategorije, plaća kotizaciju za učešće na kongresu, a na put kreće sa dnevnicama koje, po pravilu, potroši do poslednje pare. U proboju na svetsko kongresno tržište, Beograd je do pre nekoliko godina bio sputan zbog nedovoljnog broja hotela, posebno onih više kategorije. Taj problem je rešen. Beograd danas ima 8.500 kreveta u 67 hotela. Četiri hotela imaju pet zvezdica, 29 hotela četiri zvezdice, tri zvezdice ima 21 hotel, 11 dve zvezdice i dva hotela – jednu zvezdicu.

Hoteli viših kategorija imaju kongresne sale koje zadovoljavaju potrebe manjih kongresa. Za one koji okupljaju veći broj učesnija tu je centar “Sava” koji jeste funkcionalan, ali mu je nužna rekonstrukcija. Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović rekao je da “Sava centar” ima problem prokišnjavanja, amortizacije o kojoj nije vođeno računa 10 godina.

- Ne znamo koliko će centar ‘Sava’, u stanju u kakvom je, moći da opstane – kaže Popović. Procenjuje se da dovođenje “Sava centra” u top-firmu, ne bi koštalo više od 7 mil EUR.

Igor Kovačević iz Kongresnog biroa kaže da samo skup dermatovenerologa koji će se ove godine održati u Centru “Sava” generisati prihod od najmanje milion i po evra. Kako kaže, nije teško izračunati da bi organizacija nekoliko takvih kongresa pokrila troškove rekonstrukcije tog centra u narednih nekoliko godina.

Osim Beograda, uslove za razvoj kongresnog turizma imaju i Novi Sad, Subotica, Vršac, Zlatibor, Kopaonik. Direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac rekla je da je Kongresni biro Srbije osnovan da bi se pružila šansa i drugim mestima u Srbiji koji imaju uslove za održavanje kongresa.

Izboriti se za organizaciju nekog kongresa nije posao koji se radi danas za sutra. Naš Kongresni biro sada bije bitku za kongrese koji će se održati u narednih pet godina. Ove godine ćemo organizovati 14 velikih kongresa u Beogradu od kojih će njih sedam okupiti najbolje evropske lekare različitih specijalnosti.

Izvor: RTS

 


Stalan rast posete stranih turista Beogradubeograd

BEOGRAD – Beograd je od početka ove godine posetilo 471.130 turista, što je za 11 odsto više nego prošle godine, saopštila je Turistička organizacija Beograda.

Broj noćenja turista od početka godine je u porastu za tri odsto i iznosio je 1.036.632

Srpsku prestonicu u septembru ove godine posetilo je 65.144 turista, odnosno 13 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

U Beogradu je u septembru ove godine zabeležen rast posete stranih turista za 16 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je broj noćenja turista iz inostranstva porastao za 13 odsto.

Prema podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku grada Beograda, ukupan broj noćenja turista u srpskoj prestonici u tom mesecu iznosio je141.372, što je za devet odsto više nego prošle.

Beograd je posetilo najviše turista iz Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Rusije i Rumunije, dok su posete domaćih turista u padu za jedan odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine. I broj noćenja domaćih turista je u padu za dva odsto, saopšteno je iz te turističke organizacije.

Izvor : Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>